RSS
środa, 10 marca 2010
Brownies.

Składniki:
  • 170 g masła
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 35 g kakao
  • 4 duże jajka lub 5 miejszych
  • 300 g cukru ( 1 i 1/3 szk. )
  • 2 zapachuwaniliowego
  • 210 g mąki pszennej ( 1 i 1/4 szk. )
  • cukier waniliowy

masa serowa:

 

  • 400g serka homogeniozowanego
  • 2 zółtka
  • 3 łyzki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyzki mąki ziemiaczanej wymieszanej w odrobinie mleka lub wody

 

W rondelku topimy masło. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy dokładnie by nie było grudek.

Wmisce ubijamy z cukrem jajka. Dosypujemy cukier waniliowy, mąkę, olejek waniliowy i kakao. Miksujemy po połączeniu się składników dodajemy masę czekoladową. Ponownie dokładnie miksujemy.

Wszystkie kładniki na masę serową mieszamy dokładnie w miseczce.

Blaszkę do ciasta smarujemy margaryną i przekładamy do niej 2/3 masy brownies. Na tym rozlewamy masę serową. I na koniec kładziemy w nierównych odstępach resztę masy brownies,  starając się ciasto lekko wyrównać by było jednakowej wysokości .

Pieczemy ok 30-40min. Mi najlepiej smakuje następnego dnia :)


21:56, chocolates118
Link Komentarze (1) »
niedziela, 07 marca 2010
zachciało mi się tostów...

Oto przepis na francuskie tosty ,,Croque Monsieur" z małej ksiązeczki Smaki Francji. Przepis trochę zmodyfikowany tak by był jeszcze smaczniejszy. Przepis polecam maniakom mega tostów, ciągnącego zółtego sera i pysznego przennego pieczywa.
składniki:
2 sztuki
120g sera zółtego ( taki jaki macie i lubicie )
4 kromki pszennego pieczywa tostowego
2 grube plastry dobrej szynki
1 rozmącone jajko
40g masła do smazenia
do sosu:
30g masła
1 łyzeczka masła
1 łyzka mąki pszennej
120 ml mleka
pieprz, sól, bazylia, oregano i inne przyprawy ( dodaję odrobinę przyprawy do kurczaka, jajek i ziemiaków, tworzą świetną mieszankę )
Ser zetrzeć. Pozostawić 20g. Resztę podzielić na pół, zaś jedną połowę rozmarowac na dwóch kromkach, przykryć plastrem szynki tak zeby nie wystawała. posypać drugą połową sera, przyryć pozostałymi kromkami i bardzo mocno je do siebie docisnąć. Tak przygotowane dwie kanapki obtoczyc w rozmąconym jajku i usazyć na 40g masła na złoto-rumiany kolor. Połozyć na blasze wyłozonej folią alminiową.
Przygotować sos: Na małej patelni roztopić masło z olejem. Wsypać mąkę i mieszać ok 1min. Stopniowo dolewać mleko, mieszając szybko by nie powstały grudki ( gdyby jednak do tego doszło poprostu przelać przez sito spowrotem na patelnie ). Dodać przyprawy i mieszać az sos zgętnieje.
Polać nim tosty i posypać resztą sera. Wstawić do piekarnika i pieć ok. 15min.

Oto przepis na francuskie tosty ,,Croque Monsieur" z małej ksiązeczki Smaki Francji. Przepis trochę zmodyfikowany tak by był jeszcze smaczniejszy. Przepis polecam maniakom mega tostów, ciągnącego zółtego sera i pysznego przennego pieczywa.

 

składniki:

2 sztuki

120g sera zółtego ( taki jaki macie i lubicie )

4 kromki pszennego pieczywa tostowego

2 grube plastry dobrej szynki

1 rozmącone jajko

40g masła do smazenia

do sosu:

30g masła

1 łyzeczka masła

1 łyzka mąki pszennej

120 ml mleka

pieprz, sól, bazylia, oregano i inne przyprawy ( dodaję odrobinę przyprawy do kurczaka, jajek i ziemiaków, tworzą świetną mieszankę )

 

Ser zetrzeć. Pozostawić 20g. Resztę podzielić na pół, zaś jedną połowę rozmarowac na dwóch kromkach, przykryć plastrem szynki tak zeby nie wystawała. posypać drugą połową sera, przyryć pozostałymi kromkami i bardzo mocno je do siebie docisnąć. Tak przygotowane dwie kanapki obtoczyc w rozmąconym jajku i usazyć na 40g masła na złoto-rumiany kolor. Połozyć na blasze wyłozonej folią alminiową.

Przygotować sos: Na małej patelni roztopić masło z olejem. Wsypać mąkę i mieszać ok 1min. Stopniowo dolewać mleko, mieszając szybko by nie powstały grudki ( gdyby jednak do tego doszło poprostu przelać przez sito spowrotem na patelnie ). Dodać przyprawy i mieszać az sos zgętnieje.

Polać nim tosty i posypać resztą sera. Wstawić do piekarnika i pieć ok. 15min.

zdjęcia dodam jak najszybciej, bo tosty znikły mi szybciej niz się spodziewałam :)

01:12, chocolates118
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 15 lutego 2010
Tiramisu.

Najlepsze tiramisu jakie kiedy kolwiek jadłam i zrobiłam.

.

 

Składniki:
2 żółtka jaj
250g sera maskarpone
1/2 szklanki mocnej kawy zalanej mlekiem i schłodzonej + 2 łyżki cukru
2 łyżki dobrego kakao
1/2 szklanka gęstej śmietany
1/2 szklanki cukru ( jest dość słodkie dlatego mozna dać miej )
biszkopty ( ok 8-10 okrągłych )
polewa do biszkoptów:
2 łyzki margaryny
2 łyzki cukru
1 cukier waniliowy
2 krople olejku waniliowego
Sposób przyrządzenia:
W żaroodpornej misce, ubijamy Żółtaka aż staną się puszyste. Wsypujemy cukier i ubijamy na jednolitą masę. W odpowiednio dużym rondlu doprowadzamy wodę do wrzenia, zmniejszamy ogień, umieszczamy na nim żaroodporną miskę i podgrzewając mieszamy masę aż zgęstnieje. Odstawiamy aby ostygła.
Śmietanę ubijamy na „sztywno”. W misce mieszamy ser maskarpone, dodajemy masę jajeczną. Mieszamy dokładnie, następnie dodajemy bitą śmietanę i delikatnie mieszamy na puszysty krem. Przygotowujemy pucharki. Na dnie układamy warstwę moczonych w zimnej kawie biszkoptów. Mozna je połamać na miejsze kawałki przed moczeniem. Moczyć należy bardzo szybko w przeciwnym razie biszkopty się rozpadną ( chyba ze są bardzo twarde wtedy odrobinę dłuzej ). Na warstwie biszkoptów układamy za pomocą łyżki warstwę kremu. Układamy następną warstwę moczonych w kawie biszkoptów i ostatnią wartwę kremu. Dekorujemy :) i mocno chłodzimy. Dla mnie deser najlepszy po nocy spędzonej w lodówce.
Ja udekorowałam serduszkami z białej czekolady. Kupiłam białą czekoladę w foliowym opakowaniu np. Milka, włozyłam w kubek gorącej wody a gdy się rozpuściła uciełam jeden rozek na dole i na desce wyłozonej folią uformowałam serduszka. Schłodziłam a efekt sami widzicie. Serduszko z kakao zrobiłam składając kartkę na pół i wycinając połowę małego serduszka. Otworzyłam przyłozyłam do deseru i opruszyłam kakao. Gdy zdiełam kartkę serduszko było śliczne.
Smacznego.

Składniki:

2 żółtka jaj

250g sera maskarpone

1/2 szklanki mocnej kawy zalanej mlekiem i schłodzonej + 2 łyżki cukru

2 łyżki dobrego kakao

1/2 szklanka gęstej śmietany

1/2 szklanki cukru ( jest dość słodkie dlatego mozna dać miej )

biszkopty ( ok 8-10 okrągłych )

 

polewa do biszkoptów:

2 łyzki margaryny

3 łyzki cukru

1 cukier waniliowy

2 krople olejku waniliowego

2 łyzki kakao

Sposób przyrządzenia:

W żaroodpornej misce, ubijamy Żółtaka aż staną się puszyste. Wsypujemy cukier i ubijamy na jednolitą masę. W odpowiednio dużym rondlu doprowadzamy wodę do wrzenia, zmniejszamy ogień, umieszczamy na nim żaroodporną miskę i podgrzewając mieszamy masę aż zgęstnieje. Odstawiamy aby ostygła.

Polewę do biszkoptów tworzymy w małym rondelku rozpuszczając margarynę, dodając do niej cukier i cukier waniliowy, olejek a następnie kakao. Chwilkę gotujemy ale ciągle miszając.

Śmietanę ubijamy na „sztywno”. W misce mieszamy ser maskarpone, dodajemy masę jajeczną. Mieszamy dokładnie, następnie dodajemy bitą śmietanę i delikatnie mieszamy na puszysty krem. Przygotowujemy pucharki. Na dnie układamy warstwę moczonych w zimnej kawie biszkoptów. Mozna je połamać na miejsze kawałki przed moczeniem. Moczyć należy bardzo szybko w przeciwnym razie biszkopty się rozpadną ( chyba ze są bardzo twarde wtedy odrobinę dłuzej ). Biszkopty polewamy czekoladą i układamy za pomocą łyżki warstwę kremu. Układamy następną warstwę moczonych w kawie biszkoptów, polewamy polewą i ostatnią wartwę kremu. Dekorujemy :) i mocno chłodzimy. Dla mnie deser najlepszy po nocy spędzonej w lodówce.

Udekarowałam go serduszkami z białej czekolody i usypanymi na powierzni serduchami z kakao. :)

Smacznego.

 

 

23:20, chocolates118
Link Komentarze (1) »
niedziela, 07 lutego 2010
Coś z niczego.

Dziś chęć na coś słodkiego była większa niz pustki w lodówce. Brak mleka, resztki kakao, pozostałości po żółtkach z drorzdzowego, margaryna i tylko dwa jajka musiały mi wystarczyć. Muszę przyznać ze ciasto wyszło bardzo dobre. Wilgotne, puszyste, waniliowe z pyszną czekoladową polewą. Do swojego ciasta dodałam trochę pokruszonej czekolady, ale nie jest konieczne.

Ucieraniec.

.

Składniki:

2szk. mąki
5 białek
2 zółtka
1/2szk. wody lub mleka ( ja go nie miałam )
1 i 1/3 łyrzeczki proszku do pieczenia
zapach waniliowy 5-8 kropel
cukier waniliowy
250g margaryny o temp. pokojowej ( z tej porcji wysmarujcie równiez formę na ciasto )
1 do 2łyzek oliwy ( nadaje ciastu wilgotności )
1 łyzka wódki
  • 2szk. mąki
  • 1szk. cukru
  • 5 białek
  • 2 żółtka
  • 1/2szk. wody lub mleka ( ja go nie miałam )
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • zapach waniliowy 5-8 kropel
  • cukier waniliowy
  • 250g margaryny o temp. pokojowej ( z tej porcji wysmarujcie równiez formę na ciasto )
  • 1 do 2 łyżki oliwy ( nadaje ciastu wilgotności )
  • 1 łyżka wódki

Formę na ciasto smarujemy masłem.Następnie bardzo dokładnie ucieramy ze sobą cukier, cukier waniliowy, żółtka i masło. Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, oliwę wodę, zapach waniliowy, wódkę. Masa musi być jednolita. W misce ubijamy białka na sztywno. Delikatnie mieszając dodajemy do naszej masy. Całość wylewamy do formy i wstawiamy na ok. 45 min. do piekarnika.

Polewa:
100g masła topimy w rondelku + cukier waniliowy + 3 pokaźne łyżki kakao + ok. 8 łyżek cukru. Gotujemy o 3-5min ciogle mieszając. Czekamy ok. 5 min aż trochę wystygnie i zgęstnieje.
Gotową polewą polewamy lekko wystudzone ciasto.
Smacznego :)

 

 

19:58, chocolates118
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 01 lutego 2010
Faworki :)

Musiałam je tu umieścić bo są pyszne, poprostu. Lekko kruchę, delikatne i rozpływają się w ustach.

Faworki

składniki:

  • 2 do 3szk. mąki
  • 4zółtka
  • 5łyzek śmietany
  • 1łyzka spirytusu
  • 1/2 do 1łyzeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Mąkę wsypujemy do miski lub na stolnicę, tak by mozna było w niej zrobić dołek. W naszym dołku umieszczamy teraz resztę składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy ciasto partiamy na dosyć cienkie płaty i formujemy faworki. Smazymy na głębokim oleju az nabiorą złotego koloru. Po usmazeniu odsączamy papierowym ręcznikiem i posypujemy cukrem pudem.

.

.
Smacznego :)

12:38, chocolates118
Link Komentarze (2) »